facebook kovaszan megyei voroskereszt

ADOMÁNYOZNI AKAROK                                   SZPONZOR SZERZŐDÉS  

 A Kovászna Megyei Vöröskereszt csatlakozott az ukrán

menekültek országos segítőhálózatához!

Elérhetőségeink:

Tel: 0734 44 99 15
office@crucearosie-cv.org
Könyvelőség / Humán Erőforrás
Tel: 0728 84 54 61,
contabil@crucearosie-cv.org
Otthongondozás
Tel: 0771 77 50 03,
ingrijire@crucearosie-cv.org

Félezer diák tanult életmentést!

Egy gyermek is találkozhat olyan helyzettel az életben, amikor valaki a közelében rosszul lesz, netán elájul, és az is segítség, ha nem esik pánikba és másokat is meg tud nyugtatni – állítja Pénzes Szabolcs, a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános iskola egyik ötödik osztályának osztályfőnöke, aki négy csapattal érkezett a Kovászna Megyei Vöröskereszt által szervezett tegnapi elsősegély­nyújtó versenyre, amelyen több mint ötszáz háromszéki diák bizonyította jártasságát az életmentésben.

20220512231830

Mielőtt a Sepsiszentgyörgy főterén felállított nyolc sátorban a különböző gyakorlati próbákon vettek volna részt a diákok, elméletből is levizsgáztatták őket. Külön versenyeztek a gimnazisták és a középiskolások, mindenkinek négy próbában kellett megmutatnia, hogyan segít egy bajba jutott emberen. El kellett látniuk az ájult embert, a munkabalesetet szenvedettet, az orrvérzésest, a fuldoklót, és újraélesztést is kellett végezniük. A különböző helyzeteket eljátszó önkénteseket megmentő négytagú csapatoknak minden lépésre figyelniük kellett, a pontozóasszisztens még azt is feljegyezte, hogy mennyire magabiztosak a csapattagok, van-e egyetértés közöttük, vagy egyik így, másik másként járna el. Ez nagyon fontos, mert az, aki bizonytalankodik, vagy tévesen tanult meg egy fogást, az árthat is a segítségre szorulónak – mondta lapunknak dr. Cezar Popescu, aki a szervezők megbízásából a helyszínen követte a versenyt. Bár a tanulók túlzsúfolt programja miatt a felkészülésre kevés idő jutott, a gyermekek nagyon lelkesek voltak, és nem is a verseny számít, hanem az, hogy megtanulnak olyan dolgokat, ami hasznukra és esetenként mások hasznára válik – véli Pénzes Szabolcs. 

Eredmények az V–VIII. osztályos korcsoportban: első díjas a kézdivásárhelyi Turóczi Mózes Általános Iskola Axonok csapata, második helyezett a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Általános Iskola Hemoglobin csapata, a harmadik helyen a zabratói versenyzők végeztek, nyolc csapat pedig dicséretet kapott. A középiskolásoknál az első három helyen a Sepsiszentgyörgyi Református Kollégium Segítség, bajban vagyok!, Ugandai Doboló Görények, illetve SOS nevű együttesét jegyezték, és három csapatot dicsérettel méltattak.

Háromszék, 2022. május 13., péntek, Közélet, Szerző: Fekete Réka

Az eseményt  a sepsiszentgyörgyi önkormányzat is támogadta.

Támogatóink

 bertis logo 640     path3013

 

 
 
 
 

                                                     salento           arix 03     77 logo

 

© Kovászna Megyei Vöröskereszt | webdesign: Digital Studio